De piekerkoningin

Heyy!

Ik ben weer helemaal fit na vorige week. Toch nog een week lang ziek geweest (bah!) Maar nu dus weer de oude, tijd dus voor een nieuw artikel!

Vandaag neem ik jullie mee in mijn brein. Spannend he? Haha!

Sinds je ouder word en bepaalde levenservaringen hebt meegemaakt, kan het dat je hier regelmatig aan terug denkt. Of juist in bepaalde opzichten vooruit kijkt.

Zoals jullie weten loop ik bij een psycholoog. Dit alles is gekomen door mijn bevalling maar ondertussen is dat allang niet meer mijn enige ‘issue’.

Doordat ik samen met (in mijn geval) een psycholoog ga brainstormen over waar mijn gevoelens of emoties vandaan komen. Kan het probleem al in een klein hoekje zitten.

Zo ook vandaag weer wat bijgeleerd! Ik gaf aan bij de psycholoog dat ik vaak vervelende gedachtes had waardoor ik uiteindelijk een nacht wakker lig omdat ik alleen maar lig te piekeren.

Vaak gingen deze gedachten over Jaxx. Dat hem bijvoorbeeld iets overkomt. (Breekt een arm, krijgt een ongeluk, noem maar op!) Hier kan ik me dan dus echt rot om voelen.

De psycholoog vroeg mij toen: Hoe voel jij je als je op vakantie gaat. Voel je je ontspannen. Uh ja, dan voel ik me zeker ontspannen! Ze legde uit dat het ontspannen gevoel vaak komt omdat we ons ‘voorbereiden’ op wat komen gaat maar er op het moment zelf niet mee bezig zijn wat er allemaal kan gebeuren.

Ok, moeilijke zin. Ik leg hem even snel uit. Als je jou koffer aan het inpakken bent zorg je er bijna altijd voor dat je paracetamol, keeltabletten en een ehbo tasje hebt. Dit allemaal ‘voor het geval dat’…

Dit betekend dat je je er wel van bewust bent dat je bijvoorbeeld hoofdpijn of keelpijn kan krijgen, maar je daar dus ook op voorbereid bent. In het dagelijks leven vergeet ik dus die eerste stap te maken. Het bewust worden van, en me erop voorbereiden.

De gedachtes die ik bijvoorbeeld over Jaxx hebt zijn vervelend maar totaal niet relevant. Ik heb deze gedachten niet onder controle dus ik moet leren ze los te laten.

Nadat de psycholoog dat aan mij had uitgelegd probeerde ik mijn gedachten uit te schakelen en te denken aan dingen waar ik wel de controle over heb. (Dit lukt natuurlijk niet van de eerste keer)

Het klinkt allemaal redelijk ingewikkeld en eigenlijk is dat het ook.. conclusie:

Focus je op gedachtes waar je wel de controle over hebt. De gedachtes waar je geen controle over hebt lopen altijd uit op piekeren. Denk aan: Wat als…

Wat als Jaxx iets breekt, Wat als het regent op dat tuinfeest, wat als ze mij uitlachen om mijn nieuwe schoenen. <- piekeren!

Deze gedachtes daar kan je niks mee en moet je dus gelijk, hop in de kliko gooien!

De komende weken ga ik hier dus mee aan de slag. Binnenkort een update hoe dit uitpakt. Fijne avond!

Xo Yentl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s